Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Sabtu, 12 Mac 2011

Tutorial - Hover





Assalamualaikum..hari ni saya ada tutorial hover..korang tau x hover tu ape??kpd yg x tau,hover ialah kalau kte taruk kt header blog kte,msti ade bnde bergerak kan??itulah hover!hari ni sye nk bgi kod hover...korang cari je kat Glitter Graphics tau...klau kt tmpt lain sye rse ade kot...oh!lupe nk bgitau cre2 nk masukkan hover...


1.Mule2 login blog,pas tu dashboard>> Design>> Edit HTML


2.Pas tu tkn Ctrl+F,Copy n paste kod di bwh,


a:hover{


3.Dah jumpe??Klau da bgus ler...Skrang ni copy kod di bwh n paste di bwh atau after kod a:hover{





color:#000000; background:url(URL pic);background-repeat:repeat;text-decoration:none}

P/S : Yg URL pic tu korang gntikan url pic yg korang nk! 'colour' tu korang gantikan dgn colour yg korang nak.......Klau korang ambek background,yg colour tu x yah ubah.........Kalau nak carik code colour. Tkn sini. >Click!!<

4.Klau da ciap,save..mudah kn???Sye nk bgi url picture utk hover...






  http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif


http://dl7.glitter-graphics.net/pub/474/474167l68h9nknqq.gif






 http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1455/1455682apvfgvhztr.gif


 http://dl5.glitter-graphics.net/pub/638/638145bltz6zqhdo.gif


 http://dl5.glitter-graphics.net/pub/718/718655qk583suwf9.gif


  http://dl6.glitter-graphics.net/pub/1097/1097706nsxl9flarn.gif


 http://dl.glitter-graphics.net/pub/1274/1274791or8ew5kzx6.gif


 http://dl3.glitter-graphics.net/pub/93/93133hqdtxzcdje.gif


 http://dl8.glitter-graphics.net/pub/683/683158xrji3b6lpi.gif


  http://dl10.glitter-graphics.net/pub/575/575270ehu3guptig.gif


Erm,dah tu je..papai...


Credit by : Hanis

Tiada ulasan: