Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Sabtu, 23 April 2011

Ketahui Bilangan Pengunjung Online dalam Blog

Berapakah bilangan pelawat yang berada dalam blog anda ketika ini???
Mungkin amat sukar untuk anda menjangkakannya (tidak boleh rasanya)........
Kalau anda mempunyai statistik blog, mungkin anda tahu mengikut hari ataupun jam,
tetapi anda tidak tahu berapa bilangan pengunjung dalam keadaan masa sebenar.


Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog


whous.amung.us menawarkan widget yang dapat menunjukkan bilangan pengunjung yang online pada masa sebenar.
Antara kelebihan menggunakan widget ini adalah paparan yang menarik, dan juga cara pasang pada blog dengan mudah. Boleh lihat demo widget ini dipasang di blog, Click Here.

Berikut adalah langkah yang diperlukan untuk meletakkan widget ini didalam blog anda.


1. Buka web http://whos.amung.us/

2. Pilih kedudukan widget yang dikehendaki (widget akan berada dalam keadaan statik dalam blog anda), selepas itu copy code yang tersedia.
Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog


3. Setelah copy code, pastekan di dalam html/javascript yang terdapat dalam page element blog anda.
Dashboard > layout > page element > add a gadget > html/javascript.
Bilangan Pengunjung Online Dalam Blog

Jika masih tidak faham, sila rujuk disini.

4. Save, dan lihat hasilnya..............



P/S : Kalau nak yang laen leh lah klik sini,sini dan sini jugak...Hehehe...


Ok la tu je papai..

2 ulasan:

Wanaa Nana berkata...

thnx.. dah buat dah... ^.^

Nurain berkata...

@Wanaa Nana wlcome..hee..