Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Khamis, 9 Jun 2011

Meletak Border Disekeliling Template


Annyeonghaseyo chingu and Assalamualaikum.Korang nak x taruk border kat blog korang???Msti nak kan??Klau nk jom kite bce entri yg malar segar nie #ecehhh...

Ubahsuai pd template ada brmcm-mcm bntuk.Ada yg ska ltk hiasan brbagai-bgai ditepi kiri dan kanan template supaya kelihatan cntik.Ada yg tkar background,tulisan,warna pada template.Sementara itu ada yg suka letak border disekeliling post,widget dan sidebar.Yang akhir  sekali sekeliling template juga ingin diletak border.Cara meletak border pada sekeliling template sama seperti di bahagian lain,kita perlu ubahsuai kod pada template.
Cara membuatnya:

1.Pd design,plih edit html n cari kod dibawah ni :

body {
font: $(body.font);
color: $(body.text.color);
background: $(body.background);
}


2.Then korang tmbh kod jdi mcm gini :




body {
font: $(body.font);
color: $(body.text.color);
background: $(body.background);
-webkit-border-radius: 10px;

-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px; border: 15px solid #DF7401;
}


3.Untuk ubah saiz border tukarkan saiz pada teks warna biru dan warna border pada teks berwarna hijau
Bentuk border selain dari solid ialah ridge,groove,inset,outset,dashed dan dotted.

4.Kmudian tkn Save Template n lihatlah hasilnye ye...

K lah bai...

Tiada ulasan: