Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Khamis, 4 Ogos 2011

Template Macam Saya [Part 1]

Tumblr_lonpdyhxom1qfvhjwo1_500_large

Assalamualaikum

Korang nak x gune template mcm saye? Saye gune template Denim, ramai da pakai template niey. So, kalau korang nak mcm tu, saye ade tutorialnye. Jom kite ikut!

1. Login Blogger > Dashboard > Design > Edit HTML.

2. Korang da bkk Edit HTML? Kalau dah korang tgk ad OLD TEMPLATES kan? Pastu korang klik Select Layout Template. (macam kat gmbr ni)


3. Lepas korang tkn Select Layout Template, korang akan ade page mcm gini (rujuk gmbr). pilih template kdue dan tndekan pada DENIM... dah tndakan? Korang click button Save Template kt atas tu...


4. Dah save... Skrang nie korang click TEMPLATE DESIGNER kat atas tu. nmpak kan??hehe..sekarang..kita nak edit apa yg ptut okai! korang terus je click ADVANCED..


5. Bnde nie mesti ramai dh tau kan?? korang adjust la apa yg ptut kat ctu okai! kalau korang nak buat blog mcm Ratu Petninlaw nie.. means.. blakang header transparent.. ada footer.. dgn erti kata lain nya.. template yang bersambung dengan header & footer.. cewahh ayat..haha! err. korang faham tak??

6. Korang tgk due gmbr nie okai.. korang msti fhm pnyer lah... #Step nie utk transparentkan background header korang.


*mule2 Page Header Background Color


* Page Header Corners Color

7. Dah siap?? Click Apply To Blog yew.... Pastu klik View Blog... Tadaaa... Siap pon DENIM Template...

P/S : Nanti tunggu Part 2 yew.. Commentlah kalau nk tambah pape kat Part 2.. Like sekali pon agi bgus.. Hehehehe..

Klah bai....

Tiada ulasan: