Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Khamis, 29 September 2011

Background Multiple Colour (2 ways)

Assalamualaikum

Tumblr_lrugb53g3s1qfwyu2o1_500_large

Hai semue! Hari ni saye nak buat satu tutorial, cemane nak buat background multiple colour, macam saye bagi freebies background kt korunk tu.,, hee :D sebenarnye sye gune kat Photoshop CS4 je. Kalau kat Photoscape leh jugak. Kalau x de Photoshop ataupon Photoscape, gi download. So, nak buat dye punyer background kan, simple sajee ^^, so, mule2 korunk tengok gambar kat bawah nie. then farahin akan jelaskan terus-terang yep ^_*

For Photoshop


(click untuk tumbesaran)

okey, seperti yang korang lihat, mule2 korang kne click file, pastu click open and then pilih la background yg korang suke. dah pilih background korang kne tekan Ctrl+U pastu sebelum tu, tekan colorize baru la korang leh pilih background yg korang suke :) hope korang faham lhaa ^^

For Photoscape

1. Open Photoscape > Editor > Choose your favourite background

2. Click Bright, Color, click like "Play button" and then click Colorize.

Cube korang tengok bawah \tengok jangan tak tengok :P/


kalau korang nak ubah colour, ubah saturation menjadi 200, yg color tu suke ati korang lh ek ^^

nota kecil :

pastikan background tersebut berformat PNG, JPG ataupun JPEG. kalau format GIF tak jadi..

Credit for Photoshop Tutorial



2 ulasan:

Heidi Shafiq berkata...

wow.. :D

Farahin berkata...

@Heidi Shafiq : knape? trkejut ker??