Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Selasa, 25 Oktober 2011

Add Brush Using Photoshop (Ver. Farahin)

Tumblr_lst2xqolry1qcmwuyo1_500_large

Assalamualaikum n hye bloggers :D

Tuto ne pasal photoshop tau. Bukan pasal makanan \merepek meraban/. Tuto ne direquest oleh Rina. Dia tanya, macam mane nak buat tree brush dekat header? Korang tak caye? Tengok gambar di bawah. Rajin saye printscreen gambar tau. =D


Apa lagi, jangan laa buang masa. Jom start :]

1. Pergi ke Brushking untuk download brush yang korang suke.


Klik gambar tu untuk pergi ke brushking.eu hokay.

2. Dah pilih brush kegemaran korang? Tekan la download apa lagi !


P/S : Brush tu korang kena format dari rar ke abr. Jadi, berhati-hati ketika extract ye.

3. Bila dah download, pergi pada file yang korang dah download tu. Tekan Right Click > Extract Here. Korang boleh extract file ne kat mana2 yang korang nak ye.


4. Bila dah extract tu, buka file yang dah di extract tu.


5. Bukak Photoshop korang. Kalau tak de tu sila download la ye.

6. File > New > Adjust Size


Width dengan height tu suke hati korang la ye.

7. Brush > Click sebelah kanan yang brush atas tu > Click yang bentuk play tu


8. Pilih Load Brushes. Kalau korang tak faham tengok gambar ye.


9. Upload brush yang telah korang extract. Pastikan brush tu berformat 'abr'.


10. Dah upload brush korang? Pilih lah brush favourite korang and warna brush. Enjoy decorating your header :)


11. Save format PNG. Kalau format lain tak jadi!

Hope you like it this tutorial. Kalau nak share, tolong credit. Sebab apa? Sebab aku buat bnde nie lame tau ! So, jangan copy-mopy ya. Thanks ^^

Kbai.

4 ulasan:

Rina berkata...

nice tutor :) thanks coz wt tutor nie :)

Farahin Abd Majid berkata...

@Rina : hehe, you're welkam :)

Wanaa Nana berkata...

yay! dah jadi! thanx a lot! Mmmuah!

Farahin Abd Majid berkata...

@Wanaa Nana : hehehe , you're welkam :D