Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Ahad, 6 November 2011

Buat Header Guna Photoshop


Assalamualaikum dan Hello

Tadi tengok kat shoutmix ada orang request tuto. Dia tanya cemane nak buat header guna Photoshop CS3. Direquest oleh Aryana. Thanks ! Korang tak caye dia yang request? Tengok gambar di bawah.



Haa betul kan? Yang pasal header free tu, sorry la ea saya wat lambat sangat. Jangan marah keyh. Sabar dulu. Oklah jangan buang masa , jum start :]

1. Buka Photoshop korang. Tak kira lah Photoshop CS brape. Saya bukak guna Photoshop CS3. Kalau takde tu gi download cepat !

2. File > New


Width dengan height tu suke hati korang la ye. Background contents tu wajib tukar jadi Transparent. Dan jadilah macam ne...


3. File > Open > Pilih gambar untuk menjadikan header


Sekarang ne gambar yang kita nak pilih tu bukan format png. Selain dari format png lah. Okay kita nak drag gambar tu dan masukkan kat header kita.

4. Eraser > Magic Eraser tool (korang just right click je k)


5. Click background yang warna putih tu dan jadilah gambar tu transparent ! :D


Sekarang ne nak drag gambar tu ke header yang kita buat tadi.

6. Select > All > Tekan V > Drag the picture to the header


Sekarang nak tambah tulisan pulak

7. Tekan (T), pastu click kat tempat ruang kosong tu. Pastu korang edit lah cemane pun. Hasilnye tadaaa...


8. File > Save As


Pastikan korang save header korang tu dalam format PNG. Format lain tak jadik!

Oklah aq terlalu penat. Kbai









2 ulasan:

Atia Ilmi berkata...

Tekan v dan click tu tekan serentak ke?

Farahin Abd Majid berkata...

Atia Ilmi : Tekan V dulu baru drag gambar tu ke header awk