Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Khamis, 24 November 2011

Kisah Sebelum, Semasa dan Selepas Mengambil Keputusan UPSR 2010 :')

Click here for more inspiring photos!

Assalamualaikum + Hye

Hellooo chingu, hari neh Farahin nak cerita kat korang pasal keputusan UPSR tahun lepas la. Memang ada mood happy, sad, berdebar-debar dll. Hanya Allah sahaja yang tahu macam mana perasaan aku sebelum, semasa dan selepas mengambil keputusan UPSR.........

Sebelum ;

Dekat sekolah, kami mengadakan latihan Majlis Anugerah Cemerlang 2010. Lepas tu adelah sorang cikgu cakap besok keputusan UPSR keluar. Aku tak berape ingat ar aku kat mane mase tu... Pastu ade sorang member cakap, besok keputusan UPSR keluar. Aku rase jantung aku berdebar-debar mase tu..... Tapi aku ade mohon sekolah asrama penuh.... Harap-harap dapat.. Mase balik sekolah, aku citer kat kawan2 aku, aku cakap macam ni ;

Farahin : We Arni, ko rase UPSR ko dapat brape A?
Arni : Entah la aku pon x thu. Ko plak Jannah?
Jannah : Aku rase 3A kot.. Ko plak Farahin?
Farahin : Aku rase 5A la.. Kalau tak dapat 5A dapat 4A je dah okay da.. K la aku balik dlu.. Kbye korang,..
Arni dan Jannah : Kbye Farahin...

Masa petang, aku pergi ke sekolah agama, aku citer la lagi pasal keputusan tu kat Arni.. Akhirnya dapat jugak jumpe Jannah dan Mizah.. Diorang citer pasal keputusan tu lagi....

Pada waktu malam, aku solat Maghrib bersama keluarga. Agaknya la aku tak berapa ingat citer nih.. Masa pukul 9 malam, aku dan ayah aku pergi kedai di Rengam, tiba-tiba, ada kereta hampir nak terlanggar kereta ayah aku. Alhamdulilah, aku dan ayah aku selamat masa tu.... Kalau tidak, tak tahu nak cakap ape......

Semasa ;

Masa tu aku dan kwan2 aku duk kat kantin,, lepak la pe lgi.... Mse tu la diorang citer pasal keputusan tu... Pastu ade org ckp, 'Cikgu Siti ambik keputusan kul 10'. Kitorang mmg terkejut giler ah weyh, ade yg takut, ade yg nangis dan macam2 la... Okey smbung citer...

Lepas tu, Cikgu Siti dah sampai tiba ke sekolah. Ramai yang takut pergi utk mengambil keputusan UPSR... Aku dgn Arni jlan brsme-sme..... Lepastu kitorang smue prgi ke makmal sains utk mngambil kputusannya.... Masa tu cikgu tgh uruskan slip peperiksaan, lepastu cikgu sebut nama yang 5A dgn 4A dulu... Member-member aku smue dh dpat keputusan UPSR tu.. Tapi nama aku x sebut-sebut. Jantung aku lagi la berdebar-debar.. Lepastu cikgu sebut nama aku, aku ambik slip tu. Aku tak sangka aku dapat 3A 2B.... Alhamdulilah.. Aku ingatkan aku dapat 5A atau 4A. Tapi takpelah, bersyukur jugak la... Dan ramai kwan aku brtnye, 'we Farahin ko dpt brape A?' Dan aku tunjuk la keputusannya... Aku menangis sebab terharu,,, sampai cikgu Matematik aku tanye, 'awak dpt brape A?' Aku cakap ur dapat 3A 2B.. Pastu ade sorang kawan brnama Maisarah neh, dye tnye ko dpt brape A? Mase tu aku tgh menangis.... Aku ckp ur dpt 3A 2B.... Dia ckp, x yah ur nangis mcm neh... Aku pun terdiam, masa tu Arni dan Jannah dapat 2A 2B 1C... Aku peluk kwan2 aku smue..... Mmg sedih giler ur weyh.. Lepas abes ambik slip, kitorang bersalaman dgn ckgu2.....

Selepas ;

Semasa bulan November - Disember, ayah aku mendapat satu panggilan dari cikgu Rahimah, dia bagitau kt ayah aku bhwe aku dpt sekolah asrama di Simpang Rengam, Alhamdulilah!! Tapi mak ayah aku mcm x bagi jek... Aku pun terdiam seketika.. Dia ckp kt aku bnyk kali, nk msuk asrama ke x nak.. Aku ckp nk tpi mak aku yg x bgi... Lepas tu , aku terpaksa tolak tawaran ke asrama penuh. Aku sedih aku terpaksa tolak sebab mak ayah aku x bgi, memang aku sedih gler ur weyh, aku dh bekerja keras spye dpt A, tpi mak bapak sruh tolak..... Aku kne tunggu utk PMR tahun 2013, mase form 4 aku nak masuk asrama................

Semoga korang bace cite nie ea...... :'(

P/S : Yang penting kite belajar bersungguh-sungguh :)

3 ulasan:

ieyfa syifa berkata...

Akak pon 3A 2B jgk. Jangan sedih ye. UPSR bukan penentu kejayaan lagi. SPM paling penting ;)

Nur Nabihah Mohd Zaki berkata...

sekolah dekat mane mane pun same je. yg penting usaha kite utk berjaya :)
itu je yg lain.

Farahin Abd Majid berkata...

@ieyfa syifa : oh ye ke? hehehe okay :)

@Nur Nabihah Mohd Zaki : tul3... hehe