Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Khamis, 24 November 2011

Update Box Atas Header

Ya Allah sodapnyeee Kit Kat neh. Nak jugakk T^T

Assalamualaikum + Hye

Hellooo chingu, disebabkan saya terlalu bosan, jadi saya buad tutorial aje la. Hari neh saya nak buad tutorial tentang update box dekat atas header. Nak tahu macam mane? Tengok gambar di bawah ye.


#klik untuk tumbesaran yang terlalu sihat :P

Okay, jom mulekan. Ingat status neh akan berada di atas header korunk tau.

UNTUK TEMPLATE DESIGNER

  • Dashboard > Design > Edit HTML
  • Kemudian korunk copy kod di bawah neh, then korunk paste dekat HTML/Javascript


<div style=" position:absolute; top:0px; center:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">Update Status<"URL ICON COMEL"></center><div style="Background-image:url(URL BACKGROUND);-moz-border-radius: 35px; border-radius: 35px; repeat; padding: 5px; border:1px dashed #FF00FF; filter:alpha(opacity=1.5); border-radius:5px;"><center><marquee>STATUS KORANG YANG AWESOME TU</marquee></center></div><div style=" position:absolute; top:50px; left:20px;"></div></div>

Nota kaki :

Merah ; untuk kedudukan status box korang ni, kalau nak tukar pun boleh, tukar kan kepada right, left, center.
Pink ; untuk title status box korang. Kalau nak tukar, tukar jelah.
Biru ; untuk letak icon comel, boleh cari dekat [SINI]
Purple ; tukar dengan URL background. Cari je kat mana-mana atau korang terlalu malas nak carik boleh cari dekat [SINI]
Kuning ;  untuk border status box korang tu, korang oleh tukar kepada solid, dashed, dotted.
Hijau ; untuk warna border korang. Boleh cari kod warna dekat [SINI]
Oren ; untuk letak lah status korang yang terlalu ohseem sampai meletop tu :p

Preview and Save.

UNTUK BLOGSKINS/CLASSIC TEMPLATE

  • Dashboard > Template
  • Cari kod <head>
  • Copy kod di bawah, and paste kan dekat ATAS kod <head> tadi.
<div style=" position:absolute; top:0px; right:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">Status Updates</center><div style="Background-image:url(url background); repeat; padding: 5px; border:3px solid #0000CD; filter:alpha(opacity=2.5); border-radius:5px;"><center><marquee>Ayat anda</marquee></center></div><div style=" position:absolute;top:50px; right:20px;"></div></div>

Nota kaki :

STATUS UPDATE : title update box tu.

URL BACKGROUND : tukar dengan url background yang korang nak.

3px : untuk ketebalan border. makin besar makin tebal (rasanye lah)

solid : jenis border, boleh tukar jadi dotted, dashed or solid.

#0000CD : warna border korang. boleh cari dekat SINI

Ayat anda : Status korang tu la -.-

Lagi satu, kalau nak tukar warna font tu, korang kena tukar warna entri korang. Paham kan?
Sebelum pape, PREVIEW dulu. Kalau okay, baru save. Biasanya yang guna blogskins mesti pandai godek2 kod kan? okay, so cubalah godek2 kod dia kalau x jadi :) 

Credit ; Fadlin

P/S : Don't forget to follow my twitter! [KLIK]

Kbai \Assalamualaikum/

2 ulasan:

Anis Maisarah (AM) berkata...

connteest kita ~`?

Farahin Abd Majid berkata...

Anis Maisarah (AM) : Nanti saye post k