Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Jumaat, 13 Januari 2012

Edit and Use Simple Template #ver. Farahin [Part 1]

Tumblr_lvr1wfqt151qknw8so1_500_large



Assalamualaikum + Hye

Hello fellas ! Hari neh saye nak buat tutorial untuk template yg saye pakai sekarang neh, iaitu Simple Template. Dulu saye pernah buat tapi tak jadik. Setelah saye belajar ikut tutorial orang, jadi jugak akhirnye hihi ^^ Sebab tu saye nak ajarkan korang pasal simple template nie. Haha ^^ Memang senang jugak lahh edit simple template neh tapi hati2 sikit yaww, takut tersalah coding nanti jahanam pulak blog korang. Bikin tensyen je =,= Okey, kite mulekan sekarang :)

TUKAR BLOG KORANG KEPADA SIMPLE TEMPLATE

Pergi Dashboard > Design > Template Designer

Lepastu pergi kat Templates, pilih Simple. Ambik yang warna Putih tuh. Kat HUJUNG sekali.


Cara nak letak background

1. Dashboard > Design > Template Designer
2. Upload background korang kat situ.


3. Tekan Save dan Apply to Blog.

Kalau korang x de background, saye bagi free background kat korang. Maaflah kalau backgroundnye x cantek. Huhu


http://4.bp.blogspot.com/-ledBvnt49uk/Tw_GubDaRtI/AAAAAAAAB1g/mvFkjwcJWgI/s1600/brown.png


http://1.bp.blogspot.com/-yY7V8ANr7xI/Tw_GvCowoOI/AAAAAAAAB1o/G3LRuZmf65U/s1600/darkblue.png


http://4.bp.blogspot.com/-pSPQMLLz100/Tw_Gwecbp1I/AAAAAAAAB1w/1aiGtnbarKM/s1600/green.png


http://2.bp.blogspot.com/-amEqSDz87Pw/Tw_GxvSro8I/AAAAAAAAB10/VsEbO8RcMJc/s1600/grey.png


http://1.bp.blogspot.com/-zlmSGlw212w/Tw_GyJ-m_HI/AAAAAAAAB14/Rgp0jXE80Ug/s1600/lightblue.png


http://3.bp.blogspot.com/-KUXlWkuc0Ko/Tw_GyzFbPrI/AAAAAAAAB2A/V6ViQvB3DOM/s1600/orange.png


http://1.bp.blogspot.com/-Lh79QLkmR5s/Tw_Gztny17I/AAAAAAAAB2M/5PuqlFOfL3o/s1600/pink.png


http://3.bp.blogspot.com/-3LEHq1q7Qy0/Tw_G0Va7YEI/AAAAAAAAB2U/PviY6_xFzBI/s1600/purple.png


http://4.bp.blogspot.com/-IYpN4CCQrtM/Tw_G1EPWUlI/AAAAAAAAB2c/-XBRvw1EiPE/s1600/red.png

Body Melengkung

Haaa, korang nak kan template korang tu cantek? Mestilah nak kan? Jadi kite kene tambah body melengkung, barulahh OHSEEMMMM! Cehh, macam lahh ohsem sangat :P Haha, gurau aje.

1. Dashboard > Design > Edit HTML

2. Tekan Ctrl+F. Cari code ne

/* Mobile

Lepas korang dah jumpe kod tu, dipersilakan copy kod bawah ne sebelum kod /* Mobile tadi.

 .header-outer, .content-inner {
 background-color: transparent;
}
.main-outer {
background-color: #ffffff;
padding:5px;
border-radius:10px;
}

Jangan save dulu! Belum habis lagi. Muahahaha xD

Kalau nak hilangkan shadow kat tepi-tepi yg menyemak tuh, macam ne :

1. Ctrl+F. Cari kod

.content-outer {

2. Dah jumpe? Tepuk tangan lerr. Pastu padam kod yang serupa begini...

-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);  -webkit-box-shadow: 0 0
$(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);  -goog-ms-box-shadow: 0 0
$(content.shadow.spread.ie) #333333;  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
3. Preview and Save!

Credit for code : Nazihah Anuar

P/S : Huh, baru habis Part 1. Tunggu Part 2 pulak. Hihi :)

Assalamualaikum. Yang benar, Farahin. 

Tiada ulasan: