Welcome to my blog. Feel free to read my stories and etc. I rarely update this blog. Sixteen.


home. | le owner. | stuff. | affiliates. | flavors. | chatbox.

Sabtu, 14 Januari 2012

Edit and Use Simple Template #ver. Farahin [Part 2]

Tumblr_lxn06ptpxz1ql1ui2o1_500_large

Assalamualaikum + Hye

Hello! Kite bertemu lagi dalam edit and use Simple Template. Tapi neh part 2 punye lahh. Kalau korang belom bace part 1 lagi click >SINI<. Tapi sebelum tu, bace entry >SINI< dulu. Heheh. Okey, jom kite mulekan :D

Cara nak buang border shadow kat tepi blog

Lepas korang dah buat body melengkung, pastu ade nampak border shadow kat tepi blog korang 2 kan? Jadi saya tunjuk gambar shadow tu yee xD


Okeh, sekarang dah faham kan? Jadi saya nak ajarkan korang cara2 nak buang shadow tu ^_^

1. Dashboard > Design > Edit HTML

2. Ctrl + F. Cari kod neh ;

.content-outer {
Dah jumpe? Bagus lah kalau dah jumpe :D Pastu padam kod yang serupa begini...


  -moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);
  -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);
  -goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;
  box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

  margin-bottom: 1px;
3. Preview and Save!

Buang image shadow border dan image border

Sekarang neh saya nak ajarkan korang cara2 nak remove image border pulak. Kalau kite tak remove border tu nanti jadi x lawa kn? Hihi

1. Dashboard > Design > Edit HTML

2. Ctrl + F. Cari kod neh ;


.post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
3. Dah jumpe? Tepuk tangan sekali lagi xD Korang nampak x kod yang macam neh?


 -moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
  -webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
  box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
4. Yang saya bold tu, korang ubah jadi "0" okeh :D

5. Preview and Save!

Sekarang neh saye nak remove image border pulak. Yang tadi image shadow border. Faham x? Jangan konfius plak. Harhar =.=

1. Dashboard > Design > Template Designer

2. Pastu pergi kat bhgian Advanced, pilih Images.

3. Korang nampak x ade tulis Border Color? Ade kan? Jadi, korang ubah warne border color yang asal tu jadi TRANSPARENT. Okeh. Kalau x faham lgi tgk gmbr kat bwah ea.


4. Tekan Apply to Blog kalau dah siap xD


Sekarang neh kite kene tambah header plak. Nanti barulah cntik blog korg nanti. Hehehe :* Jadi kalau korang nak buat header macam saye, ikut tutorial neh :



Okeh, sekarang nie kite nak rmove navbar pulak. Heheh. Klau korg nak rmove navbar ikut tuto neh ;



Okeh, lepas neh kite nak tmbh post title dgn sidebar title, biar blog tu jadi cntik kann? Klau nk gune post title sila ikut tutorial nie ;


Okeh, saye rase tu je kot nak edit Simple Template nie. Kalau korang ade masalah boleh bertanye saya di FB, Twitter, Formspring atau Fanpage. Shoutbox pon boleh ^^ Kalau korang nak cantikkan lagi blog korang, boleh refer kat sini dan sini. Okeh.

P/S : Alhamdulilah, habis gak tutorial simple template nie. Huhu.
Assalamualaikum. Yang benar, Farahin. 

Tiada ulasan: